WERKWIJZE  |  VERLOOP VAN DE BEHANDELING

Aanmelding
Wanneer je denkt dat speltherapie jou of je kind kan helpen, kun je contact opnemen, nadere informatie opvragen en op eigen initiatief aanmelden. Vaak wordt iemand ook verwezen naar speltherapie, bijvoorbeeld op advies van een (huis)arts, specialist, psycholoog, of jeugd- en gezinswerker. Een verwijzing is alleen nodig bij bekostigde zorg (Jeugdwet via de gemeente of (zorg)verzekering via behandelend arts). Voor meer informatie kun je een mail sturen: info@speltherapie.nl of bellen: 06-47952226.

Kennismaking en start
In therapie is een goed contact en vertrouwen belangrijk. Wil je weten of je hier op de juiste plek en bij de juiste persoon bent met je hulpvraag? Dan kunnen we een afspraak maken voor een kennismaking. Een eerste korte kennismaking is gratis en vrijblijvend.
Wanneer duidelijk is dat er een indicatie is voor speltherapie, dan plannen we een intake. Hierin komen de reden van aanmelding, de voorgeschiedenis en je zorgen en wensen aan de orde. Daarna kunnen we afspraken maken omtrent de behandeling.

Beeldvorming, eerste fase van de behandeling
Omdat iedere situatie anders is en ieder mens uniek, wordt de behandeling gestart met een kennismaking/observatiesfase. Vaak bestaat deze uit 3 tot 5 spelsessies en een (ouder)gesprek. In deze tijd krijgt de therapeut een beeld van de problematiek van de cliënt en de situatie en zoekt ze naar de  aanwezige potenties en veerkracht. De client kan zich op een eigen persoonlijke, speelse of creatieve manier uiten en experimenteren met de mogelijkheden in speltherapie. Afhankelijk van de hulpvraag wordt in overleg gekozen voor individuele speltherapie, ouder-kindtherapie, relationele of gezinsspeltherapie.

Werkwijze speltherapie voor kinderen
Voordat een kind gaat spelen en iets van zichzelf durft te laten zien, zal het zich veilig en vrij moeten voelen in de spelkamer. De speltherapeut heeft alle aandacht voor het kind. Ze bouwt een vertrouwensrelatie op. Het kind wordt uitgenodigd, binnen veilige grenzen, te bepalen wat en hoe er gespeeld wordt. Door hiernaar te kijken en te luisteren leert de speltherapeut het kind, zijn gevoelens en zijn moeilijkheden kennen. De speltherapeut geeft het kind de gelegenheid om emoties te uiten en helpt bij het beleven van nieuwe ervaringen. Door mee te leven, mee te spelen en woorden te geven aan het spel krijgt het kind de ondersteuning om over moeilijkheden te communiceren en zo zijn problemen te kunnen gaan verwerken.

Werkwijze speltherapie voor jongeren en volwassenen
Kom je als jongere of volwassene voor speltherapie, dan kies je samen met de speltherapeut voor speelse of creatieve activiteiten en werkvormen die jou kunnen helpen, bijvoorbeeld om te ontspannen, om stress te verminderen, om emoties te leren herkennen, of gevoelens van verdriet, angst, frustratie of boosheid te uiten, om je zelfvertrouwen te vergroten, om assertiever te worden en meer grenzen te stellen of je juist flexibeler te kunnen opstellen. De speltherapeut geeft je de gelegenheid om op een eigen persoonlijke en prettige manier emoties te uiten en helpt je bij het beleven van nieuwe ervaringen. Door te doen en te ervaren, worden je kwaliteiten zichtbaar en krijg je de ondersteuning om confrontaties of tegenslagen aan te gaan en problemen te verwerken. Dit inspireert, geeft nieuwe inzichten, stimuleert je persoonlijke ontwikkeling en kan op den duur meer evenwicht brengen.

Vervolg therapie
Wanneer vanuit de intake of de observatie duidelijk is dat behandeling nodig is en speltherapie de geschikte vorm van hulp is, maken de speltherapeut en de cliënt (en/of diens ouders/verzorgers) gezamenlijk een behandelplan. Met elkaar worden afspraken gemaakt voor het doel, de werkwijze, de frequentie en de te verwachten duur van de therapie.  Vaak wordt gekozen voor individuele therapie. Soms sluiten ouder-kindsessies, gezinsspeltherapie of groepsbehandeling beter aan bij de hulpvraag.

Element praktijk voor speltherapie biedt behandeling op maat, afgestemd op de persoon en zijn/haar (gezins)situatie en op wat wenselijk en nodig is. Dit betekent dat er een verschil kan zijn in zowel de benadering, werkvormen, materialen en in tempo, als in duur van de behandeling.
Om een indicatie te geven van de vervolgbehandeling (dus ná de intake en beeldvormende fase): Een kortdurend vervolgtraject zal bestaan uit een 5 tal speltherapiesessies. Voor een middellang vervolgtraject kunt je uitgaan van 12 tot 20 speltherapiesessies. Bij complexe problematiek kan de behandeling een jaar of langer duren.

Contact met ouders/opvoeders
Bij kindertherapie zijn ouders/opvoeders de onmisbare schakel in de behandeling en het veranderingsproces van het kind. In oudergesprekken geeft de therapeut informatie over het verloop van de therapie en de ontwikkeling die het kind doormaakt. Uiteraard is er in de oudergesprekken ook ruimte voor de ervaringen, emoties, twijfels en vragen die je als ouder kunt hebben. Een goed contact tussen therapeut en ouders draagt bij aan een positief resultaat van de behandeling. De frequentie en de inhoud van de oudercontacten wordt in overleg bepaald.

Doorverwijzing
Soms is nader onderzoek of een andere vorm van hulp of expertise nodig. Is dat het geval, dan zoekt de speltherapeut mee naar de mogelijkheden en de juiste doorverwijzing.

Afsluiting
Wanneer de problemen zijn verdwenen of weer hanteerbaar zijn voor de cliënt, het kind en/of het gezin, dan kan de therapie worden afgerond. We bespreken samen wanneer en hoe we op een goede manier kunnen afsluiten en afscheid kunnen nemen. Soms wordt een afspraak gemaakt voor een follow-up.
Je bent als oud-cliënt altijd welkom om weer contact op te nemen, ook na jaren, als er opnieuw moeilijkheden zijn in je leven of als je gewoon even wilt laten weten dat het goed met je gaat.
INDICATIES

Voor wie en wanneer is speltherapie een goede behandeloptie?

Soms zie je dat iemand in de knel zit. Je merkt het bijvoorbeeld aan stemmingsveranderingen, psycho-somatische klachten, problemen in contact of gedragsmoeilijkheden, zoals bijvoorbeeld:

- teruggetrokken of juist drukker dan normaal
- slecht slapen, angstig dromen
- weer gaan bedplassen
- lichamelijke klachten als buikpijn of hoofdpijn
- eetproblemen
- snel prikkelbaar, boos, snel en veel huillen
- vaker ruzie
- zich moeilijk kunnen concentreren
- leerproblemen
- angsten
- negatief zelfbeeld of
- faalangst

Ook als gevolg van vervelende ervaringen kan iemand in de problemen komen en hinder ondervinden in het dagelijks functioneren.
Bijvoorbeeld na:
- het verlies van een geliefd persoon
- een ongeval of ernstige ziekte
- pesten
- slachtoffer of getuige te zijn van mishandeling/geweld
- seksueel misbruik
- scheiding van ouders
- oorlog of
- een ramp

Verder kan speltherapie geïndiceerd zijn bij mensen met acceptatieproblematiek, die moeite hebben met het aanvaarden van en omgaan met (veranderingen in) de eigen situatie en eigen mogelijkheden en beperkingen.
Bijvoorbeeld:
- lichamelijke handicap
- chronische ziekte
- verstandelijke beperking
- beperking door ADHD, ASS
- verandering in de gezinssituatie, uithuisplaatsing, adoptie, gebroken/samengesteld gezin
- veranderingen in de woon-, leef-, school- of werksituatie
- levensfaseproblemen

Als een kind, of ook een jongere of volwassene,  hier langere tijd last van heeft, als mensen in de omgeving elkaar niet meer begrijpen, het geduld of contact verliezen, dan kunnen een gezonde ontwikkeling en een gezonde relaties in de verdrukking komen. Soms is hulp van buitenaf nodig om grotere problemen te voorkomen.  Speltherapie kan in deze situaties helpen.



Speltherapie biedt mogelijkheden voor alle leeftijden

van 3 tot en met 12 jaar
Speltherapie is het meest bekend als behandeloptie voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Spel is voor kinderen van deze leeftijd het expressiemiddel bij uitstek. Spelen sluit aan bij de belevingswereld van kinderen. In individuele speltherapie is er alle aandacht voor behoeftes, gevoelens en gedachten. Het kind kan zich vrij en veilig uiten en nieuwe positieve ervaringen opdoen.  Dat helpt om te veranderen, te groeien en zich (emotioneel, sociaal en cognitief) te ontwikkelen.  Een goed contact met de ouders heeft een positieve invloed op het verloop en effect van de behandeling van een kind.  Daarom worden ouders/verzorgers altijd betrokken bij de behandeling. Afhankelijk van de hulpvraag in gesprekken en/of in ouder-kindtherapie of gezinsspelsessies.
 
van 0 tot en met 5 jaar
Ook zeer jonge kinderen kunnen te maken krijgen met traumatische of stressvolle gebeurtenissen, ontwikkelingsproblemen of relatieproblemen. Het blijkt dat juist voor deze jonge kinderen de stress van gebeurtenissen en problemen grote impact kunnen hebben, juist omdat er in deze periode zo veel gebeurt in hun ontwikkeling (neurologisch, relationeel, fysiek, emotioneel, en cognitief), juist omdat ze er nog niet over kunnen praten en juist omdat ze hierin zo afhankelijk zijn van hun omgeving. Hoe eerder er aandacht en hulp is hiervoor, hoe eerder een kindje zich weer in positieve richting kan ontwikkelen. Zo kunnen ernstigere problemen worden voorkomen. Speltherapie kan ook al op jonge leeftijd worden ingezet, omdat we naast verbale- vooral werken met non-verbale middelen (doen en ervaren i.p.v. praten). Omdat voor deze jonge kinderen de ouder-kindrelatie essentieel is, doen ouders/verzorgers actief mee in de ouder-kindspeltherapie of gezinsspeltherapie.  Door samen kijken naar het spel van hun baby of peuter kunnen ouders hun kind je beter leren begrijpen en begeleiden. Door samen te spelen groeit het plezier, vermindert de stress en verstevigt het contact en de band tussen ouder en kind.

voor jongeren en volwassenen
Ook voor jongeren en volwassen kan vaktherapie, goede mogelijkheden bieden. Bijvoorbeeld voor mensen die het moeilijk of niet fijn vinden over hun problemen te praten, of juist voor mensen die heel veel over hun problemen praten of denken, maar desondanks emotioneel in de knel blijven zitten. Speltherapie voor jongeren en volwassenen kan ingezet worden bij psychosociale problemen, bijvoorbeeld negatief zelfbeeld, burnout, life-events, stemmingsveranderingen, psycho-somatische klachten, acceptatieproblemen, problemen in sociale contacten, ingrijpende gebeurtenissen, emotionele problemen, relatieproblemen, angstklachten, schuldgevoelens, verliesverwerking. De benadering en werkvormen worden uiteraard afgestemd op de behoeftes, mogelijkheden en interesses van de cliënt.
SPELTHERAPIE

Spel in therapie voor kinderen
Praten over problemen kan helpen. Maar woorden schieten vaak tekort. Dat is zo voor volwassenen en al helemaal voor kinderen.
Spel is een taal voor een kinderen, een expressie en communicatiemiddel. Spelen is natuurlijke en prettige manier om je te uiten, te ontspannen, dingen te ontdekken, te leren en te groeien.  Daarom geven we kinderen met problemen (emotioneel, sociaal, qua ontwikkeling of gedrag) graag de gelegenheid om te spelen. Spelen helpt!  Vooral het ongedwongen, vrije spel, de gedeelde aandacht en het gedeelde plezier helpen bij het in gang zetten van een positieve verandering..
Speltherapie is een vorm van therapie die rechtstreeks aansluit bij de interesse en belevingswereld van kinderen. Door middel van spel kunnen kinderen communiceren. Zonder er over te hoeven praten kan een kind in speltherapie laten zien wat hem bezighoudt. In fantasiespel krijgen kinderen de ruimte om hun emoties te uiten en af te reageren, om gevoelens van bijvoorbeeld angst, verdriet of woede opnieuw te beleven en gebeurtenissen te verwerken. In de speltherapie kan een kind veilig experimenteren met allerlei materialen en vormen van gedrag. Het kan nieuwe positieve ervaringen opdoen. De speltherapeut is erin gespecialiseerd kinderen met behulp van spel te behandelen.

Vaktherapie voor jongeren en volwassenen, doen en ervaren
Speelsheid [playfulness], kan ook helpend zijn voor jongeren en voor volwassen die worstelen met moeilijkheden. Het kan een andere kijk bieden op bijzondere of dagelijkse dilemma's.
Speltherapie is een vorm van vaktherapie. Doen en ervaren staan centraal in de behandelingen in vaktherapie (naast speltherapie ook muziektherapie, beeldende therapie, dramatherapie, danstherapie en psychomotorische therapie). Vaktherapie is een behandelvorm voor psychosociale problemen, bijvoorbeeld emotionele problemen, angstklachten, verliesverwerking, negatief zelfbeeld, burnout, life-events of relatieproblemen. In de afgelopen jaren zijn er mooie methodes ontwikkeld om ook met volwassenen te werken met verbeeldingskracht, kunstzinnige, creatieve middelen en spel.
Misschien is speltherapie een optie voor jou. Bijvoorbeeld als je moeilijk over je problemen kunt praten. Of juist als je er heel goed of veel over kunt vertellen, maar daarmee niet verder komt. Als je ontspanning nodig hebt, of juist wat uitdaging. Als je 'vergeten' bent wat je voelt, of wat je eigenlijk het liefste zou willen. Als je wilt ontdekken waar jouw krachten, motivatie en mogelijkheden liggen. Als je op zoek bent naar inspiratie. Als je een prettige vorm van therapie zoekt die krachtig werkt juist door de persoonlijke en ongedwongen benadering.
Het contact en de werkwijze in de sessies worden uiteraard afgestemd op jouw beleving, je mogelijkheden en jouw interesses.
AANMELDEN

Wanneer je denkt dat speltherapie voor jou of je kind hulp kan bieden (zie ook voor wie en wanneer is speltherapie een goede behandeloptie), kun je een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek voor speltherapie, telefonisch of in de praktijk in Aarle-Rixtel.. Aanmelden kan op eigen initiatief.  Ook een huisarts, psycholoog, specialist, school of maatschappelijk werker kan doorverwijzen.

Een eerste korte (telefonische) kennismaking is gratis en vrijblijvend. Wanneer duidelijk is dat er een indicatie is voor speltherapie, dan plannen we een uitgebreide intake. Hierin komen de reden van aanmelding, de voorgeschiedenis en je zorgen en wensen aan de orde. Daarna kunnen we afspraken maken omtrent de behandeling, het doel en de frequentie van de speltherapie. We proberen dan de behandeling zo snel mogelijk te starten. (zie ook verloop van de behandeling en tarieven en vergoedingen).

Wil je een afspraak maken of heb je een vraag, dan kun je contact opnemen met Lenette Raaijmakers, mail: lenette@speltherapie.nl, tel. 06-47952226.
TARIEVEN EN VERGOEDINGEN

Kosten
Het basistarief voor een individuele therapiesessie is € 90,-.  Klik hier voor een uitgebreid overzicht van de tarieven, vergoedingen en algemene voorwaarden. De kosten van de behandeling zijn voor rekening van de cliënt/opdrachtgever. Cliënt/opdrachtgever c.q. ouders/verzorgers ontvangen op het eind van de maand een gespecificeerde nota en zijn verantwoordelijk voor tijdige betaling*.

*Heeft een kind een verwijzing gekregen voor speltherapie en is er een beschikking vanuit de gemeente, dan worden de beschikte behandelingen tegen een gecontracteerd tarief bij de gemeente gedeclareerd en ontvangen ouders/verzorgers hiervoor geen rekening.

Vergoedingen
In bepaalde gevallen worden de kosten van de therapie geheel of gedeeltelijk vergoed. Bijvoorbeeld vanuit een PGB, door de gemeente, een verzekering, een werkgever of een fonds.  Hiervoor is doorgaans een verwijzing speltherapie/vaktherapie vanuit een (huis)arts, specialist, GZ-psycholoog of jeugd- en gezinswerker (CJG) nodig.

Element | Praktijk voor speltherapie is tot eind 2021 gecontracteerd als jeugdzorgaanbieder bij de Peelgemeenten, Laarbeek, Gemert-Bakel, Asten, Someren, Deurne en bij de gemeente Helmond. Heeft je kind een verwijzing gekregen voor speltherapie (via een wettelijk verwijzer, zoals een arts, GZ-psycholoog, opvoedondersteuner, CJG) en is er een beschikking afgegeven vanuit de gemeente, dan worden de beschikte behandelingen tegen een gecontracteerd tarief bij de gemeente gedeclareerd.

Heb je specifieke hulp nodig (Vaktherapie / Speltherapie / Infant Mental Health) en is dat in jouw omgeving niet beschikbaar (in 'zorg in natura')? Dan kan bij jouw gemeente wellicht een maatwerkarrangement voor jeugdzorg of PGB worden aangevraagd voor de vergoeding van de kosten.

Veel zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten van behandeling (o.a. voor volwassenen) vanuit het aanvullend pakket. Zie ook: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/speltherapie Onder aan deze pagina staan gegevens over beroepsregistraties waarnaar kan worden als je een vergoeding aanvraagt bij je zorgverzekeraar.
Voor de kosten van begeleiding kan wellicht een beroep gedaan worden op een PGB.

In specifieke situaties zijn er ook andere mogelijkheden voor vergoeding of een bijdrage in de kosten voor de begeleiding of behandeling. Bijvoorbeeld via een ontwikkelbudget, schadevergoeding of belastingaftrek zorgkosten.